DÖRTYOL ÇATLILAR KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ “ÇATLILAR GELENEKSEL SILA'İ RAHİM GÜNÜ” ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU
Dörtyol İlçesinin Çat köyü nüfusuna kayıtlı olan ve hepsi akraba olan Çatlılar 23 soy isim ve yaklaşık 17 bin nüfus ile Hatay'ın en büyük aileleri arasında yer alıyor. 1850' li yıllarında Ulaşlılar ve Derviş Paşa isyanı olarak bilinen olaydan sonra Amanos dağlarının değişik bölgelerine yerleşen Çat köylüleri olayların yatışmasının ardından hayatta kalanlarıyla tekrar Çat köyüne yerleşmişler ve 1968 yılında bir kısmı Devlet tarafından göç ettirilerek çoğunluğu Dörtyol olmak üzere Osmaniye ve Hassa bölgelerine yerleştirilmişlerdir. Hayvancılık ve Tarım için köyde kalanlar ise 1994 yılında da Terör olaylarından dolayı Dörtyol ve mahallelerine göç ettirilerek köy boşaltılmış şu an ise köylüler tarafından yaylak olarak kullanılmaktadır.

Hepsi akraba olan ve ÇATLILAR olarak anılan bu büyük aile Küpeli, Bozkurt, Karaca, Ak, Akalın, Bozdaş, Çelik, Anıl, Sarıcan, Çakır, Sönmez, Sayar, Çiçek, Vural, Koca, Varlı, Keleş, Açıcı, Selimen, Kocaoğlu, Çetin, Kurt ve Kılıç olmak üzere toplam 23 soy isim ile Hatay'ın en büyük aileleri arasında bulunuyor.
Aile gençleri anne tarafından Küpeli'lerden Hamdi ÜNAL'ın başkanlığında 25 Nisan 2022 tarihinde Dörtyol Kaymakamlığına dilekçe ile müracaat ederek “Dörtyol Çatlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” adında bir dernek müracaatında bulundular. Hatay Valilik Makamınca müracaatları kabul edilen dernek 23 Mayıs 2022 tarihinde Resmen kurularak faaliyetine başladı.
12 Haziran 2022 tarihinde Kuzuculu Mahallesi Abdullah Karaca Caddesi No: 139-B adresinde Kuran' ı Kerim okuyup, Kurban Kesip, Selavatlar eşliğinde Dörtyol Kaymakamı Aydın ERGÜN, Hatay Milletvekili Hacı Bayram TÜRKOĞLU, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl KESKİN, AK Parti İlçe Başkanı Burak İZGİ, MHP İlçe Başkanı İlyas BERİK, BBP İlçe başkanı Nazmi KIYMACI, İYİ Parti İlçe Başkanı Gürcan EKER'in teşrifleri ve aile bireylerinin katılımı ile Dernek Binasının açılışını yapıp, aynı gün Kuzuculu Zübeyde Hanım Parkında ilk faaliyetleri olan “Çatlılar Geleneksel Sıla' i Rahim Günü” adı altında şenlik düzenlediler.
1500 kişinin katılım sağladığı Sıla'i Rahim günü etkinliği, kılınan öğle Namazına müteakip yemek ikramı, yemek duası ve ardından okunan Kuran'ı Kerim tilaveti ve Mevlid'i Şerif ile tüm geçmişlere edilen duanın ardından, ziyaretler ve hasret giderme ile sonlandırıldı.
Dernek yönetimi “Çatlılar Geleneksel Sıla’i Rahim Günü” kararı aldıklarını, her yıl bu etkinlikleri yapacaklarını, daha çok aile bireylerine ulaşıp, daha kalabalık ve daha da coşkulu bir şölen haline getireceklerini belirttiler.
Ayrıca en kısa zamanda Genel Kurul yapılacağını, Dernek yönetimine her soy isimden en az bir kişi alacaklarını, temsil de eşitlik, katılımda çoğulculuk ilkesi ile işlerini İstişare ile yapıp örnek bir Yönetim uygulayacaklarını belirttiler.






SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!