Kutlamalar saat 09.30 ilçenin işgalci düşman kuvvetlerinden temsili olarak kurtarılmasının canlandırılması ile başladı.
İlçe Kaymakamı Ümit Altay ve Belediye Başkanı Fadıl Keskin tarafından Atatürk anıtına kaymakamlık ve belediye başkanlığı çelenkleri konulmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşu yapılarak istiklal marşı okundu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye başkanı Fadıl Keskin yaptı.
Başkan Keskin; "1918’de Mondros Mütarekesinden sonra ülkemizi paylaşmak isteyen emperyalist güçler İskenderun bölgemize asker çıkartarak vatanımıza işgal hareketi başlatmışlardı.
O karanlık günlerde güzel Dörtyol’umuzda Fransız güçleri ve işbirlikçileri tarafından işgal edilerek halka zulüm ve işkencelere maruz bırakmışlardı. İşgalciler, karşılarında tarihi boyunca hürriyetine düşkün olarak yaşayan ve tarihi zaferlerle destanlar yazan Türk milleti olduğunu unutmuştu. İlçemizin kahraman evladı Kara Mehmet Çavuş’un işgalcilere karşı Karakese’de sıktığı ‘İlk Kurşun’ ile başlayan kutlu direniş Kara Hasan Paşa, Hacı Emin Hoca, Kürşat Mehmet, Selim Çavuş ve nice eşsiz kahraman Kuva-yi Milliyecilerle tüm bölgeye yayılmış.
İlçemizde 3 yıla yakın süren bu kutlu mücadele Ulu Önder Atatürk’ün öncülüğünde bundan tam 102 yıl önce, 9 Ocak 1922’de taçlanmış ve işgalci kuvvetler bir daha dönmemek üzere yurdumuzdan kovulmuşlardı.
Bu duygu ve düşüncelerle Dörtyol’umuzun kurtuluş bayramında, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum” dedi.
Kutlamalar; halk oyunları gösterileri, şiirlerin okunması, kurtuluş günü için okullar arası yapılan şiir kompozisyon ve spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri protokol tarafından verildi.
Kutlama törenlerine; Dörtyol Kaymakamı Ümit Altay, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Dörtyol Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Deren Özkol, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Jandarma Komutanı J.Albay İbrahim Karakulak, Kurum Amirleri, Kuva-yi Milliye ve Mücahit Gazi Dernekleri, öğrenciler ve ilçe halkı katıldı.