Tarih: 05.01.2023 08:33

DSİ SON 20 YILDAKİ HATAY YATIRIMLARINI AÇIKLADI

Facebook Twitter Linked-in

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla Ülkemizin dört bir yanında milletimizin refah düzeyini artıran yatırımları hayata geçiriyor.

Değeri her geçen gün artan “su” DSİ eliyle başta sağlıklı içmesuyu olmak üzere, tarım, enerji, hizmet ve çevre gibi farklı sektörlerde değerlendiriliyor. “Su’da Sıfır İsraf” hedefiyle çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına da imkân sağlıyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, Son yıllarda DSİ marifetiyle hizmete açılan tesislerin yanı sıra plan ve proje aşamasındaki yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulundu; “1954 yılından bugüne, Ülkemizin kalkınması için inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu; başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede değerlendiren DSİ, son 20 yılda toplam 477 milyar liralık yatırım yaparak 9.585 tesisi hizmete açmış ve aziz milletimizin gönlünde yer edinmiştir.” dedi.

DSİ Son 20 Yılda 716 Baraj İnşa Etti

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Son 20 yılda yaklaşık 477 Milyar Liralık yatırım yaptık. Bu kapsamda son 20 yılda; 716 baraj, 481 gölet ve bent, 101 yeraltı depolama tesisi, 1.633 sulama tesisi, 318 toplulaştırma projesi, 326 içme suyu ve atıksu tesisi, 615 HES ve 5.395 taşkın koruma tesisi olmak üzere toplam 9.585 adet tesisi hizmete aldık.” İfadelerini kullandı.

Hatay İçin Hizmet Ürettik, 85 Bin 910 Dekar Araziyi Suyla Buluşturduk

Hatay’a yapmış oldukları DSİ yatırımlarının ayrıntılarına da değinen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA,“Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 20 yılda Hatay’da inşa edilen 13 sulama tesisi ile 85 Bin 910 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık.” dedi.

Hatay’ımıza 7 Baraj, 4 Gölet ve 3 Yeraltı Depolama Tesisi Kazandırdık

Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden birisi olmasının yanı sıra günümüzde ülke tarımının da en önemli illeri arasında yer alan Medeniyetler Şehri Hatay’da refah düzeyinin artması için son 20 yılda; 117 adet Tesis ile 5 Milyar 287 Milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Hatay’da son 20 yılda 7 baraj ve 4 gölet ile 3 adet yeraltı depolama tesisi inşa ettik ve böylece 900 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık.” dedi.

3 Baraj ve 1 Gölette İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor 

Hataylı çiftçilerin kendilerine sunulan sulama imkânlarını büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Hatay’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 3 baraj ve 1 göletin yapım çalışmaları devam ediyor. Bu baraj ve göletlerin de tamamlanması ile 8 bin 520 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz.

Hatay’a Menba Kalitesinde İçmesuyu 

Diğer taraftan son 20 yılda tamamladığımız 5 adet içmesuyu tesisi ile yaklaşık 800.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 47,01 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz.

Taşkın Riskini Azaltıyor, Vatandaşlarımızın Can ve Mal Emniyetini Güvence Altına Alıyoruz

Ayrıca; Hatay’da taşkın riskini azaltmak için son 20 yılda tamamlanan 83 adet taşkın koruma tesisi ile Hatay şehir merkezi, 81 adet yerleşim yeri ve 2 bin 204 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 5 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri iletaşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini güvence altına alıyoruz.” dedi.

Suyun Gücünü Enerjiye Dönüştürüyor, Hataylıların Hizmetine Sunuyoruz

Hatay’da son 20 yılda 2 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisinin işletmeye alınmasıyla yıllık 51 GWh enerji üretiminin sağlandığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Kurulu gücü 14 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 70 Milyon TL katkı sunuyoruz.

31 Aralık 2022 tarihi itibariyle yaklaşık 21 000 hanenin enerji ihtiyacını Hatay’da kurulu olan HES’lerle karşılıyoruz. Şuan planlama ve projelendirme safhasında olan 11 adet HES ile de suyun gücünü enerjiye dönüştürecek ve Ülkemizin enerjisine enerji katacak olmaktan heyecan duyuyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Hataylılar için üretmeye ve Medeniyetler Şehri Hatay’ı su yapıları ile ihya etmeye devam edeceğiz.” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —