HAK SAHİPLİĞİNE DAİR MERAK EDİLENLER..!!!

HAK SAHİPLİĞİNE DAİR MERAK EDİLENLER..!!!

İnşaat Mühendisi Mehmet Kesik sizin için derledi.

Hak Sahipliği konusu tüm sorular ve yanıtları İnşaat Mühendisi Mehmet Kesik kafalardaki tüm soru işaretlerini giderdi 

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler 11 ili derinden etkiledi. Evleri yıkılan veya oturulmayacak durumda olan kişiler için hak sahipliği başvuru dönemi başlatıldı.

60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle başlamış olup, 30 Temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. 60 günlük yasal süre dışında başvuru kabul edilmeyecektir.60 günlük süre içinde talep-taahhütname vererek başvuruda bulunmak kaydıyla, herhangi bir kanuni sebeple hak sahibi kabul edilmeyenler için 15 günlük bir itiraz hakkı tanınmaktadır. Hiç başvuru yapmayanların itiraz hakkı bulunmamaktadır.

AFETZEDE HAK SAHİPLİĞİ NEDİR?

Afetzede Hak Sahipliği, afetzedelerin yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını bildirmektedir.

BAŞVURU İÇİN ARANAN ŞARTLAR:

Afetzede hak sahipliği başvuruları için gerekli şartlar AFAD tarafından açıklandı. İşte o şartlar;

Konut, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar, 

İştirak ve müşterek maliki oldukları konut veya iş yeri hasar görenler,

Hak sahiplerine bina yaptırılmak üzere tespit edilip konutları istimlak edilen aileler.

AFETZEDE HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR? 

Afetzede hak sahipliği başvuruları, e-devlet sistemi üzerinden ve kaymakamlıklarda bulunan AFAD birimlerine ( İskenderun için İSTE içerisinde ki AFAD birimi) yapılmaktadır.

KİMLER HAK SAHİBİ OLABİLMEKTEDİR: 

SORU 1: Hem konutu hem işyeri ağır hasar gören afetzedelerin her ikisi içinde Hak Sahipliği başvurusu yapması gerekmekte midir?

CEVAP 1: Ağır hasarlı olan hem konut, hem işyeri hem de varsa ahır için ayrı ayrı talep taahhütname evrakı verilerek borçlandırma senedinin imzalanması gerekmektedir.

SORU 2: DASK’ı olan bir afetzedenin konutu ÇŞİDB tarafından ağır hasarlı olarak tespit edilmiş ise AFAD tarafından afet konutu yapılmakta mıdır?

CEVAP 2: DASK’ı olan bir afetzede; hem DASK’tan para alabilmekte, hem de hak sahipliği koşullarını taşıması kaydıyla AFAD tarafından kendisine konut yapılabilmektedir.

SORU 3: Büyükşehir olan bir ilde, aynı ilçede 2 konutu olan bir afetzedenin, bir konutu ağır hasarlı diğeri hasarsız olarak tespit edilmiş ise hak sahibi olunabilmekte midir?

CEVAP 3: Büyükşehir olan bir ilde, aynı ilçe sınırları içerisinde hasarsız ikinci bir konutu olan afetzede, o ilçedeki diğer evi ağır hasarlı olsa bile AFAD tarafından sağlanan konut yardımından faydalanamamaktadır.

SORU 4: Büyükşehir olan bir ilin bir ilçesindeki evi ağır hasarlı, diğer bir ilçesindeki evi hasarsız olan bir afetzede hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 4: Büyükşehir olan bir ilde; afetzedenin bir ilçesindeki konutu ağır hasarlı ise, başka bir ilçesindeki konutu hasarsız olsa dahi afetzede hak sahibi olabilmektedir.

SORU 5: Konutu ağır hasarlı olarak tespit edilen bir afetzedenin eşinin üzerine olan ve hasarsız olarak tespit edilen başka bir konut daha varsa hak sahibi olunabilmekte midir?

CEVAP 5: Eşinin üzerine olan hasarsız konut ile afetzedenin üzerinize olan konut aynı ilçede değil ise hak sahibi olunabilmektedir. Ancak, Eşinin üzerine olan hasarsız konut ile afetzedenin üzerinize olan ağır hasarlı konut aynı ilçede bulunuyor ise hak sahibi olunamamaktadır.

SORU 6: Aynı ilçede bulunan 2 konutuna da ağır hasarlı raporu verilen bir afetzede 2 konuttan da hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 6: Afetzedenin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla kendisine bir tane konut yapılmaktadır.

SORU 7: Aynı ilde, farklı ilçelerde bulunan 2 konutuna da ağır hasarlı raporu verilen bir afetzede 2 konuttan da hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 7: Farklı ilçelerde dahi olsa, afetzedenin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla bir tane konut yapılmaktadır.

SORU 8: Afetin meydana geldiği ilden başka bir ilde kendisine ait bir konutu daha olan afetzede hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 8: Afetzedeler, herhangi başka bir ilde hasarsız konutu olsa dahi afetin meydana geldiği yerdeki ağır hasar gören konutundan dolayı hak sahibi olabilmektedir.

SORU 9: İkamet ettikleri konut ağır hasar gören kiracılar hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 9: Kiracılara afet konutu yapılmamaktadır. Hak sahibi olunması kaydıyla ev tapuda kimin üzerine ise AFAD onun adına afet konutu yapmaktadır.

SORU 10: Ağır hasarlı olarak tespit edilmiş bir konutta birlikte ikamet eden hem evli çocuk hem de ebeveyni hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 10: Böyle bir durumda, sadece hak sahipliği koşullarını taşıyan ebeveynlerden mülk sahibi olan adına ev yapılmaktadır.

SORU 11: Ağır hasarlı olarak tespit edilen ve ebeveynine ait başka bir konutta ikamet eden evli afetzede hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 11: İkamet ettiği konutu babası ya da annesinin üzerine kayıtlı olan, ebeveynlerinden ayrı bir konutta resmi ikametgahlı olarak oturan evli afetzede, ebeveynlerine ait hasarsız başka bir konut dahi olsa AFAD’dan hak sahibi olabilmektedir.

SORU 12: Konutu ağır hasarlı olan fakat evli çocuğunun oturduğu hasarsız başka bir konutu olan afetzedeler hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 12: İkamet ettiği konut ağır hasarlı dahi olsa, evli çocuğunun oturduğu kendisine ait hasarsız başka bir konutu olan afetzedeler hak sahibi olamamaktadır.

SORU 13: Ağır hasarlı konut kendi üzerine olan afetzede, yapılacak olan yeni afet konutunu çocuğunun üzerine yaptırabilmekte midir?

CEVAP 13: Afet meydana geldiği tarihte, konut afetzedenin üzerine kayıtlı ise çocuğu adına hak sahipliği devri yapılması mümkün değildir.

SORU 14: 2 konutundan biri ağır hasarlı diğeri orta hasarlı olan afetzedeler 2 konuttan da ayrı ayrı hak sahibi olabilmekte midir?

CEVAP 14: Sadece birinden hak sahibi olunabilmektedir. O ilçede hasarsız başka bir konutu olmaması kaydıyla, afetzedenin talebine göre ağır hasardan dolayı yeni afet konutu yapılması ya da orta hasardan güçlendirme kredisi verilmesi söz konusu olmaktadır.

SORU 15: İki kardeşin hisseli olarak sahip olduğu bir konut ağır hasarlı tespit edilmiş ise her ikisi içinde AFAD tarafından ayrı ayrı konut yapılmakta mıdır?

CEVAP 15: Bu durumda iki kardeşe, talep ve taahhütname vererek müşterek hak sahibi olmak kaydıyla hisseli bir konut yapılabilmektedir. Sadece bir kardeşin müracaat ederek hak sahibi olması durumunda ise yine bir konut yapılmaktadır.

SORU 16: Mülkiyeti tüzel kişilere (şirket, vakıf vb.) ait olan varlıklar için afet konutu ya da işyeri yapılmakta mıdır?

CEVAP 16: Yıkık olduğu veya ağır, orta ve az derecede hasar gördüğü belirlenen binalardan mülkiyeti tüzel kişilere ait olanlara AFAD tarafından konut yapılmamaktadır.

SORU 17: Konutu ağır hasarlı olarak tespit edilen bir afetzedenin, eşinin üzerine de %50 hisseli başka bir hasarsız konutu olması halinde, hak sahibi olunabilmekte midir?

CEVAP 17: Eşinin üzerine olan konut hisseli olduğundan, bu durumda afetzedenin ağır hasarlı konutundan hak sahibi olmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.



İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE AKADEMİK GURUR GÜNÜ

BELEN KAYMAKAMLIĞI, EATWISE PROJESİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME İÇİN BÜKREŞ’TEYDİ!

İSTE’DE YENİ NESİL TEKNİKERLER YETİŞİYOR!

İSTE REKTÖRÜ DURUEL’DEN, DÖRTYOL MESLEK YÜKSEKOKULUNA ZİYARET

İSTE DENİZCİLİK ÖĞRENCİLERİNDEN REKTÖR DURUEL’E HAYIRLI OLSUN TÖRENİ

EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ RECEP ATAKAŞ PAYAS’A 24 DERSLİKLİ OKUL YAPTIRIYOR

EĞİTİMCİLERİMİZ AB PROJESİ KAPSAMINDA VİYANA’YA GİTTİLER

MKÜ’DE “AKLIMA BİR FİKİR GELDİ” SERGİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

REKTÖR DEPCİ, “COST” AKSİYONU ÜYESİ OLDU

YILDIRIM KARA: İSKENDERUN SAHİL ŞERİDİNDE SU BASKINLARI DEVAM EDİYOR

YILDIRIM KARA: AKP DOĞAL AFETLERDE YANDAŞ VAKIFLARA PARA AKITACAK

NECMETTİN ÇALIŞKAN “İSRAİL SINIRIMIZA DAYANDI!”

KIYMACI; "FAİZ VE DÖVİZ KURU POLİTİKALARI EKONOMİYİ BOĞUYOR: ANAHTAR PARTİ’DEN UYARILAR"

ÇALIŞKAN: “İYİLİĞİN ULAŞTIĞI HER YERDE UMUT YEŞERİYOR”

AK PARTİ AİLESİ BAYRAMDA BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN AÇICI’DAN, KURBAN BAYRAMI MESAJI

YILDIRIM KARA: HATAY’DA 114 TANE KİRLETİCİ TESİS ÇED’SİZ ÇALIŞIYOR, HATAY’I ÖLÜME MAHKUM EDİYOR

ÇALIŞKAN: “MECLİS, MİLLETİN DERDİ İÇİN ÇALIŞMALI!”

KIYMACI: LOZAN’A DİL UZATANLARA KARŞI MİLLETİN TAPUSUNU SANDIKLA KORUYACAĞIZ!

YILDIRIM KARA: MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN TSK’DAN YARDIM İSTEYİP İSTEMEDİĞİ AÇIKLANMALIDIR

HATAY ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ HAMDİ TANJU KATİPOĞLU DON ZARARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

DÖRTYOL ZİRAAT ODASI BAŞKANI COŞKUN “SOĞUK ZARARI” HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMADA BULUNDU

HBB KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLİYOR

YAŞ MEYVE SEBZEDE TEMMUZ AYI İHRACATI 206 MİLYON DOLARI AŞTI

VALİ MASATLI ARSUZ’DA LİMON HASADINA KATILDI

TARIM SEKTÖR TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

EKİM MEVSİMİNDE HBB’DEN ÜRETİCİLERE GÜBRE DESTEĞİ

SAMANDAĞ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ’NDEN ÇİFTÇİLERE FİDE VE GÜBRE DESTEĞİ

BAŞKAN KILIÇER: İHRACATIMIZI ARTIRMAK İÇİN YENİ PAZARLARA YOĞUNLAŞIYORUZ

KOOPERATİFLEŞME NARENCİYE ÜRETİCİSİNİN KURTULUŞU OLACAKTIR

REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

PALMİYE HASTANESİ'NDEN AÇIKLAMA

BELEN DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMİ UZM. DR. MURAT GÜLER GÖZ DOLDURUYOR

DMD KAS HASTASI FIRAT ŞEKERE MORAL ZİYARETİ

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

AORT DAMARI YIRTILAN 86 YAŞINDAKİ HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

KALP RİTİM BOZUKLUĞU NEDEN KAYNAKLANIYOR?

9,5 AYLIK BEBEK AMELİYATLA YAŞAMA TUTUNDU

ERKEN TANIDA ENDOSKOPİ VE KOLONOSKOPİ HAYATİ ÖNEME SAHİP

ATIL DURUMDAKİ DÖRTYOL NURSAN HASTANE İNŞAATININ YENİ SAHİBİ BELLİ OLDU

SANAL İSTİHDAM FUARI DÜZENLENECEK

İSTE BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. ABDULLAH SAKALLI UYARDI! “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ACİL EYLEM PLANLARI GEREKTİRİYOR”

İSTE İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN PROJE SUNUMU

TOBB ETÜ TIP FAKÜLTESİ, ALMAN KALİTE MÜHRÜNÜ ALDI

TÜRK HAVA YOLLARI İSTE’DEYDİ

DENEYAP TÜRKİYE TASARIM VE ÜRETİM PROJESİ ŞENLİĞİ COŞKUYLA TAMAMLANDI

TOSYALI HOLDİNG, ERZİN LİMAN PROJESİ İÇİN ÇED BAŞVURUSUNU YAPTI

BÜRO ALANI ÖĞRENCİLERİ DÖRTYOL TİCARET VE SANAYİ ODASINA EĞİTİM GEZİSİ DÜZENLEDİ

İSTE ÖĞRETİM ÜYESİ KAZIM KADİR DİNDAR HAYATINI KAYBETTİ

RATEM, MKÜ’DE ‘KORSANLA MÜCADELE’ İÇİN PANEL DÜZENLEDİ

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR, DÖRTYOL ZİRAAT ODASINI ZİYARET ETTİ

DÖRTYOL’DA MUHTARLAR KONUŞTU, HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖNTÜRK DİNLEDİ

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖNTÜRK, PAYAS ESNAFINI ZİYARET ETTİ

İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE AKADEMİK GURUR GÜNÜ

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖNTÜRK, PAYAS’TA HATSU’NUN PROJESİNİ YERİNDE İNCELEDİ

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖNTÜRK, PAYAS’TA MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖNTÜRK DÖRTYOL’DA HATSU ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

ÇÖKEK YAYLASI MEVKİİNDE ORMAN YANGINI ÇIKTI

ERZİN SANAYİ SİTESİ'NDE GÜVENİN, İSTİKRARIN VE HİZMETİN ADI: İRFAN BİLA

ANTAKYA’DA İŞÇİLERİN KONTEYNERLERİ YANDI

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÖNTÜRK, DÖRTYOL BELEDİYESİNİ ZİYARET ETTİ

HBB HEYETİ 48. ULUSLARARASI KENTLER FORUMU’NA KATILDI

HATSU HEYETİ, REYHANLI MUHTARLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

HBB CAN DOSTLAR İÇİN DE ÇALIŞIYOR

DÖRTYOL ZİRAAT ODASI ÜRETİCİLERİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDİYOR

BAŞKAN İBRAHİM GÜL ŞAMPİYONLARI YEMEKTE AĞIRLADI

HATAY MUTFAĞI UNESCO SAHNESİNDE

UKOME HAZİRAN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HBB’DEN ÖĞRENCİLERE DİJİTAL EĞİTİM DESTEĞİ

AMANOSLAR’IN ZİRVESİNDE ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR

NURSEL CENGİZ SEÇER’İN HAYATI, SANATI VE ŞİİRLERİ TEZ KONUSU OLDU

HBB, DEENE’DE SİNEKLERLE MÜCADELEDE HIZ KESMİYOR

TATLI SU KAYNAKLARINA SAZAN BALIĞI YAVRUSU BIRAKILDI

DÖRTYOL CUMHURİYET VETERANLARDA PLAY-OFF HESAPLARI

İSKENDERUN JANDARMA'NIN BAŞARISI ÖDÜLLENDİRİLDİ

HATAY TURİZMLE AYAĞA KALKIYOR

HATAY’IN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜNE VE ATATÜRK’ÜN MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ

BAŞKAN AMAÇ, ‘KAN BAĞIŞI KAMPANYASI’NA KATILARAK KAN VERDİ

BAŞKAN AMAÇ ; ’OSMANİYE DENİZLE BULUŞMAK İSTİYORSA, DÖRTYOL’UN KAPILARI HER ZAMAN AÇIKTIR’

KIRIKHAN DEMİRKONAK’IN SU SORUNU SONA ERDİ

Yükleniyor