Katipoğlu açıklamasının devamında; “Bölgemizde 22 Şubat– 25 Şubat tarihleri arasında yaşanan ani iklim değişikliği sonucunda, Akdeniz Bölgesinde özellikle Anamur'dan Samandağ'a kadar olan bölgede, hava sıcaklıklarının bazı yerlerde eksi 7, eksi 8 derecelere kadar düşmesinden dolayı ciddi zirai don olayları meydana gelmiştir.
Bu soğuklar ve yarattığı don olayı sonucunda İlimizin Dörtyol, Erzin, Arsuz, Samandağ gibi sahil ilçeleri ve diğer ilçelerimizde başta turunçgiller olmak üzere meyve ağaçları, buğday, örtü altında yetiştirilen muz, biber vb. sebze ürünleri zarar görmüştür.
Son yıllarda bölgemizde yaşanan iklim dalgalanmaları sonucunda dolu, sıcak hava zararı ve verim düzensizlikleri de üreticimizi büyük zarara uğratmıştır. Bu durum verimin, sosyal refah seviyesinin, tarımsal ürünlerimin kalitesinin düşmesine, pazar değerinin ve katma değerin azalmasına yol açmaktadır. Ülkemizde yaşanan yüksek gıda enflasyonu ve fiyat dengesizlikleri iç ve dış piyasayı olumsuz etkileme ihtimali de mevcuttur.
Bölge üreticilerinin ortak beklentisi, ilgili tüm bakanlıkların ve bankaların bu konuda birtakım iyileştirmelerde bulunmasıdır. İlçe Tarım Müdürlükleri oluşan bu zararlanmadan dolayı üreticilerin talep dilekçelerini toplamaktadır.
Portakallarda filizlenme ve çiçeklenme daha erken olduğundan zarar Mandarinlere göre daha fazla olmuştur. Bakım işlerini azaltmak veya ihmal etmek bitkilerin sağlığını bozacak ve meyve kalitesini bozacaktır.
Meslektaşlarımız her zaman olduğu gibi üreticilerimizin yanındadır. Zarar gören tarım alanlarının bir an önce bakıma alınarak tedavi edilmeleri gereklidir. Üreticilerimizin bir an önce teknik tavsiyeler doğrultusunda hareket etmelidirler.
Yaşanan bu olaylar bizlere Tarım Sigortasının da önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Sigortalama işlerinde de üreticilerimiz yaptırdıkları poliçelerinin kapsamını iyi bilmeleri gerekmektedir.
Oluşan zarardan etkilenen üreticilerimizin de ümitsizliğe kapılmadan gerekli bakım işlerine de devam etmeleri gereklidir. Bunun sağlanabilmesi için ise Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçların yapılandırılması, üretime devam edebilmeleri için ise ek kredi imkanları sağlanmalıdır.”