CEMAL ER


“Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz”

Meclis üyeliği ile yapılamayacak işler de vardır. Bunlar milletvekilliği yada il genel meclis üyeliğidir.


Meclis üyeliği ile yapılamayacak işler de vardır. Bunlar milletvekilliği yada il genel meclis üyeliğidir. Burada Fdansa ile tam farklı bir uygulama vardır. Bir kişinin hem belediye meclis üyesi ve hemde örneğin il genel meclis üyesi seçilmesi durumunda 15 gün içinde bunlardan birinden vazgeçmesi gerekmektedir. Pratikte böyle bir sorunla da karşılaşalmamıştır.

Aynı mecliste birlikte görev yapamayacak olan insanlarda bulunmaktadır. Bunlar; bir kişinin anne, baba, dede, nine, evlat, torun, kardeş, karı, koca yada bu derecedeki yakın akrabaları olarak belirlenmiştir.

Seçilmiş bir üyenin, sonradan meclis üyeliğinin düşmesini gerektirecek nedenlerde düzenlenmiştir. Bunları genel olarak meclis üyesi seçile seçebilme koşukllarının yitirilmesi olarak değerlendirebiliriz. Bunun dışında kılgıda pek görülmese de, üç kez arka arkaya mazeretsiz olarak toplantıya katılmama da, meclis üyeliğinin düşmesi anlamına gelmektedir. Ancak gerek düşürülme ve gereksede istifa gibi olaylarda meclisin karar alması zorunluluğuda vardır.

Belediye Meclisinin Görevleri

Belediye meclisinin, belediyenin karar alma organı olarak ayrıntılı bir çok görevi vardır. Bunları şöyle özetleyebiliriz.

  1. Bütçenin, kesin hesabın, belediye çalışma izlencesinin görüşülüp karara bağlanması.
  2. Bütçede değişiklik ve aktarma yapılması borç alınması yada verilmesi, ücret tarifelerinin hazırlanması.
  3. İmar planlarının onaylanması.
  4. İmar izlencelerinin, kanalizasyon, su, elektrik tesislerinin yapılmasının sağlanması.
  5. Belediye adına verilecek ayrıcalıklarla ilgili sözleşmelerin yapılması.
  6. Belediye kolluk yönetmeliklerinin incelenip onaylanması.
  7. Belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarının kullanımına ilişkin kararların alınması.

Tüm bunların ötesinde belediye meclisleri, belediyede olan her tür işlemin konuşulup tartışıldığı bir kurum durumundadır.

Belediye Meclis Başkanlığı

Belediye meclisinin başkanı, belediye başkanıdır. Ancak oluşturulan iki başkan vekilliğide, başkanın olmadığı durumlarda meclis başkanlığı görevini yürütebilirler…(devam edecek)