CEMAL ER


“Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz”

FARKLI BELEDİYE UYGULAMALARIYLA TÜRKİYE’DE İLK ÖRNEK BAŞKAN FİKRİ SÖNMEZ


Fatsa’daki Belediyecilik Uygulamaları

Ardından sorunun nasıl çözümleneceği ile ilgili tartışmalar yapılıyordu. Çözüm konusundaki uygulamalar sorunun içeriğine göre değişiyor, kimisini belediye olanaklarıyla çözülürken kiminde de mahallelilerin katılımı gerekiyordu.

Mahalle komitesi gizli oyla yapılan seçimler sonucunda 5-7 kişiden oluşturulmaktaydı. Burada kanıtlayıcı tek şey, bu beş kişiden birinin mutlaka kadın olmasının istenmesiydi, kadınların mutlaka  komitede bulunması uygulaması, erkek egemen bir toplumun sorgulanmaksızın kabul edildiği bir ilçede bu da, son derece önemli bir etkendir.

Fatsa belediyesi çalışmalarını sürdürdüğü kısa zaman içinde bir çok etkili çalışma yapmıştır. Bunların en büyüğüde ilçenin köylerini de kapsayan bir kültür şenliğinin yapılması olmuştur. Şenlik boyunca ülkenin değişik yerlerinden gelen binlerce insan, ilçede ya da köylerdeki evlerde konuk olarak kalmış ve dayanışma sergilenmiştir. 1 haftalık şenliğe yaklaşık 40.000 insan katılmıştır.

Bunun dışında dere ıslah çalışmaları, bataklık bölgelerin kurutulması gibi çalışmalar da yapılmıştır.

Belediyenin tüm gelir ve giderleri, etkinlikleri, harcamaları halka sürekli olarak aktarılmıştır. Mahalleliler, bazı durumlarda belediyeye komiteler aracılığıyla bağışlar bile yapmışlardır.

Fatsa’nın Sonuçları ve Tartışmaları

Bu araştırmada Fatsa örneğine bu denli ayrıntılı olarak yer vermemin bir çok nedeni var. Bunların başında ülkemizde geleneksel belediyecilik anlayışının ilk kez burada dışına çıkılmış olmasıdır. Bu dışına çıkış kısmen değil neredeyse bütünüyle bir çıkış anlamındadır.

Bir diğer nedenide yöre yaşayanlarının belediye yönetimine yalnızca 5 yılda bir kez etkide bulunmaları değil, tüm süreç boyunca belediyeyi etkilemesinde ötesinde doğrudan yönetimin içinde olmaları, karar alma sürecinin tam içinde olmaları ve kararı kendilerinin almalarının sağlanmış olmasıdır. Ülkemiz tarihinde doğrudan demokrasiye bu denli yaklaşılabilen bir başka yerel yönetim çalışma ya da deneyimi yoktur.

Üçüncü nedende, siyasi nedenlerle Fatsa Belediyesinin tavsiye edilmesinin ardından gerek belediyede kadrolu olarak çalışanlar ve gerekse de gönüllü olarak çalışanların neredeyse tümünün cezaevine girmelerine karşın, insanların o döneme ilişkin duygu ve davranışlarının, saygılarının eksilmemesidir. (Devam edecek)