CEMAL ER


“Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz”

FARKLI BELEDİYE UYGULAMALARIYLA TÜRKİYE’DE İLK ÖRNEK BAŞKAN FİKRİ SÖNMEZ


Ayrıca Fikri SÖNMEZ yıllarca ilçede terzilik (esnaflık ) yapan bir kişi olarak da sevilmekte ve sayılmaktadır. Bu anlamda esnaflarla da kişisel ilişkileri vardı. F. SÖNMEZ “Fındıkta sömürüye son” mitinglerinde ve kitle çalışmalarında etkili bir addır. Fatsa ; TİP, Dev-Genç ve Devrimci Yol’un Fındık üreticilerinin örgütlenmesi çalışmaları sonucunda Fatsa olmuştur.

Tüm bunların dışında Devrimci Yol hareketinin o güne dek ilçede tefecilere ve karaborsacılara karşı verdiği savaşının da olumlu etkileri vardı.

Bütün bunların sonucunda, Devrimci Yol Hareketinin de ilçedeki çoğu insanların önerdiği bağımsız başkan adayı Fikri SÖNMEZ, adaylığını açıklar. Başkanı aday olarak öneren hareket tümüyle ilçe yaşayanlarından oluşan yaklaşık 400 insanı ile birlikte ilçede insanlara seçilmeleri durumunda nelerin yapılacağını anlatmaya başlar. 

İnsanlara aktarılanlar hareketin gelecekteki yaşam biçiminden örnekler vermektedir. Özetle insanlara ne yapılacaksa halkla birlikte yapılacağı, taban inisiyatifinin geliştirileceği, meclis üyelerinin değil de mahalle temsilcilerinin belediyeye sorunlarını ileterek doğrudan çözümü için katkı yapacağı, mahalle komitelerinin oluşturulacağı bildirilmektedir.

Tüm bunlar o güne dek uygulanmayan, duyulmayan ve bilinmeyen söylemlerdir. O güne dek seçtikleri meclis üyeleri aracılığı ile sorunları belediyeye iletmeye alışmış olan, çözülemeyen sorunları karşısında da gelecek seçimde oy vermemekten başka seçenekleri olmayan insanlar ilk kez kendilerini yönetimin doğrudan içinde bulacaklardır.

Özetle hareketin insanlara söylediği şey; “yapılacak her türlü çalışmanın ve alınacak her türlü kararın tüm ilçe çalışanları ile ile hep birlikte alınacağı” dır. Bu ülkemizde hemen hiç uygulanmayan ve çok antik çağlarda site devletlerinde uygulanan doğrudan demokrasi uygulamalarına son derece yakın bir uygulamadır. 

Bir diğer konu da, seçimleri yitireceklerini anlayanlarda bu kaybı gizleme yada erteleme çabalarının görülmesidir. Seçimlerini yitireceklerini anlayanlar; 16 Ağustos’daki seçimi 16 Ekim’e erteleyerek zaman kazanmaya çalışır. Bu zaman içinde de ilçede bombalama, belediye başkan adayına suikast girişimleri ile terör ortamı yaratılmaya çalışılır. Ancak tüm bu çabalar boşa çıkarılmıştır.

Fatsa!daki Belediyecilik Uygulaması

Devrimci Yol Hareketinin adayı olan Fikri SÖNMEZ, belediye başkanlığını diğer tüm partilerin oy toplamından fazla bir oy ile kazanır. Meclis üyeleri de diğer partiler içinde dağılım gösterir. 

Artık dönemin AP ilçe yöneticisi ve meclis üyesi Hikmet ALTINTAŞ’ın da söylediği gibi “Eskiden meclis üyeleri varken alınan kararlar halka sorulmazdı, onlara sormaya ne gerek var diye düşünülürdü.  Oysa şimdi durum değişti. Şimdi her şeyi hep birlikte yapıyorum” dönemi başlamıştır… (devam edecek)