CEMAL ER


“Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz”

FARKLI BELEDİYE UYGULAMALARIYLA TÜRKİYE’DE İLK ÖRNEK BAŞKAN FİKRİ SÖNMEZ


ÇANAKKALE

Çanakkale Belediye Başkanlığına 1989 yılında seçilen İsmail ÖZAY, burada da başkanlık dönemleri boyunca değişik bir uygulama yapmıştır. Bu uygulama meclis çalışmalarının yöre yaşayanları tarafından daha çok izlenmesi sağlamaya yöneliktir. Burada amaç, vatandaşların meclisi daha fazla denetlemelerini sağlamaktır.

Geleneksel uygulamada meclis üyeleri toplantıları kendi ilçelerinde yapmakta, kimi toplantılarda halka kapalı olarak yapılmaktadır. Bu tüm işleri seçilmişlerin yürütmesi biçiminde olmakta ve meclis üyelerinin denetimi gerektiği gibi yapılamamaktadır. Denetim ancak 5 yılda bir yapılan seçimlerde olumsuz düşünülen kişiler ya da partilere oy vermeyerek yapılmaktadır. Ancak bununda başka etkenler nedeniyle siyasal tercihlerin belirlenmesi sonucunda tam olarak yapıldığı söylenemez.

Çanakkale’de tüm bunların önüne geçmek amacıyla meclisin yapacağı her toplantı öncesinde meclisin gündemi insanlara dağıtılmakta ve görüşülerek konuyla ilgili olan kişilerin meclise gelerek gündemi etkileyebilme ortamı yaratılmaktadır.

Ancak bu uygulama da belediyenin işleyişinde genel bir değişikliğe gitmemekte, olay yalnızca meclisin karar alam aşamasında meclis üyelerini etkileme biçiminde olmaktadır. Bu anlamda insanların yönetime katılmaları söz konusu değildir.

Urla

İzmir’in bir ilçesi olan Urla’da “Kent Senatosu” adıyla 1997 yılında bir örgütlenmeye gidilmiştir. Urla belediye başkanı Av. Bülent BARATALI tarafından başlatılan çalışmalarda amaç yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasıdır.

Senatoda dile getirilen düşünceler öneri niteliğindedir. Bağlayıcı ve yaptırıma yönelik değildir. Senatoda eski ve yeni belediye başkanları ve meclis üyeleri, tüm muhtarlar ve azalar, il genel meclis üyeleri, çocuk, gençlik ve kadınlardan temsilciler, üniversite temsilcileri, ilçedeki partilerin ilçe başkanları, yerel basının temsilcileri ve konusunda uzman kişiler bulunmaktadır.

Senato 5 yılda bir yenilenmektedir. En yetkili organ olarak genel kurul bulunmakta ve tüm temsilcilerinden oluşmaktadır. İçlerinden senato başkanı ve yardımcısını seçmektedirler… (devam edecek)