Misafir


Orman Yangınları

Ülkemizde her yıl çok sayıda orman yangınları çıkmakta, bunların büyük kısmı başlangıcında söndürülmekte bir kısmı ise büyüyerek önemli zararlara sebep olmaktadır.


Orman yangınların önemli bir kısmı Akdeniz iklim şartları hüküm sürmektedir. Bu sebepten dolayı her zaman yangın çıkabilir. En önemli avantaj yangın alanın küçük olmasını sağlamak olmalıdır. Bunun için en iyi ve başarılı çözüm yolu organizasyondan geçer. Orman yangınlarına karşı bazı tedbirler alarak onların gerek sayıca daha az çıkmalarını sağlamak, gerekse çıkan yangınların büyümesini önlemek bakımından uyanık bulunmak gerekir. Orman yangınları çıkmadan önce alınacak önlemler, çıktıktan sonra söndürmek için yapılacaklardan çok daha fazla ve önemlidir. 

 Gelişen teknoloji ile beraber ve bu teknolojinin orman yangınlarına karşı yoğun olarak kullanılmasına rağmen orman yangınları hayatımızda büyük bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda orman yangınlara  sık rastlanılır olması, bu durumun bir tesadüften çok, yangınları yaratan faktörlerin büyümesi olarak görülebilir. İnsanoğlunun faaliyetlerinden kaynaklanan iklimsel değişiklikler, dünya nüfusundaki hızlı artış ve ormanlar üzerindeki hatalı uygulamalar önümüzdeki yıllarda da orman yangınlarının ciddi problem yaratacağının göstergesidir. Özellikle son yıllarda doğal afet haline dönüşen, tüm teknolojik gelişmeler  ve insan gücü desteğine rağmen söndürülemeyen yangınlar, sık sık görsel ve yazılı basında karşımıza çıkmaktadır.

 Dünyada mevcut orman miktarı azalmasına rağmen, yangın tehlikesini  yanıcı madde miktarındaki artış, gelecekteki orman yangınları açısından giderek daha büyük problem teşkil etmektedir. Bilinçli bir şekilde yakma uygulamaları sonucunda son yıllarda büyük yangınların çıkmış olması da kontrollü yakma uygulamalarından çekinilmesine neden olmuştur. İnsanoğlunun henüz ormanları işletmeye başlamadığı zamanlarda da orman yangınları çıkmaktaydı. Bu yangınların pek çoğu küçük yangınlar olarak kalmakta ve bu yangınlar ile orman altındaki yanıcı maddeler ortadan kaldırılmaktaydı. Bu da büyük bir yangın çıkma riskini azaltmaktaydı. Ancak günümüzde, sürekli olarak çıkan yangınlara müdahale edilmesi ve bunu takip eden zamanlarda ise ortamda biriken yanıcı madde yükünün temizlenmesinin ihmali sonucu büyük yangınlar daha sık çıkabilmektedir.