PROF.DR.SÜLEYMAN

Tarih: 25.01.2023 08:02

AKADEMİSYEN KİMDİR?

Facebook Twitter Linked-in

- Akademisyen; feraset ve basiretiyle olay ve olgulara karşı yetkililere bilgi ve öneri sunandır. Vurdumduymaz, nemelazımcı, aymaz ve eyyamcıdan akademisyen olmaz!

- Akademisyen; bilim, sanat, edebiyat, felsefe, adab-ı muaşeret, belâgat ve ahlaki estetiğe sahip olandır. At gözlüğü ile alanının dışına çıkamayan insandan akademisyen olmaz!

- Akademisyen; vizyon okuması, kişi ve kurumlar üzerinden değil, olay ve olgular, prensipler üzerinden olan objektif isimdir. Hedefi belirsiz isimden akademisyen olmaz!

- Akademisyen; sosyal olaylara sebep-sonuç ilişkisinde bakar. Günübirlik, pragmatist anlayıştan akademisyen olmaz!

- Akademisyen; belli bir grubun, sınıfın, zümrenin beklentilerine göre hareket etmez. Ortalama topluma hitap edemeyenlerden akademisyen olmaz!

- Akademisyen; doğruyu, hakikati söylemek için vardır. Hakikatler bazen üzücü olabilir. Sevgi beklentisi, mesleğin rüşveti sayılır. Adımını sevgi ve saygı görmek maksadına göre atandan akademisyen olmaz!

- Akademisyen; ilmin izzetini taşır. Ulema umeranın ayağına gitmez kaidesini bilmelidir. İlminin izzetini taşımayandan akademisyen olmaz.

- Akademisyen; objektif, adil, eşitlikçi ve hakkaniyetli olmalıdır. Tercih sebepleri bu ölçüler üzerinden olmalıdır. Liyakati, ehliyeti tercih edemeyen düşünceden akademisyen olmaz!

- Akademisyen; diklenmeden dik durmayı bilen, muktezay-ı hale mutabık hareket etmeyi bilendir. Yersiz çıkış yapan veya gelene ağam gidene paşam diyen düşüncesinden akademisyen olmaz!

- Akademisyen; bilimin sorgulamayı gerektirdiği bilir. Neciyim, nereden geliyorum, nereye gidiyorum, bu dünyada vazifem nedir? felsefi sorgulamasını yapamayandan akademisyen olmaz!

- Akademisyen; kendisi mumken eriyip, toplumunu aydınlatandır. Menfaatte ileri hizmette geri olandan akademisyen olmaz!


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —