EZEL


AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI -1

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI -1


Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Ağız ve dişlerin sağlığı için öncelikle bu bölgelerin temizliğine dikkat etmeliyiz. Ağzımızın sağlığı için aşırı sıcak gıdalardan uzak durarak ağız içi dokuların yanmasını engellemeliyiz. Yine yemeklerden sonra ağız içi suyla yıkanarak ağız içindeki kokulara neden olan besin artıkları temizlenmelidir. Ağız içinde yaralar oluştuğu zaman doktora gösterilerek, tedavi ettirilmelidir. Aynı şekilde dişlerin sağlığı için düzenli olarak dişler fırçalanmalıdır. Ağız kokularının ve birçok rahatsızlığın diş çürüklerinden kaynaklandığı unutulmayarak, temizliğe önem verilmelidir. Ağız ve dişlerin sağlıklı olması hoş bir görünüm vererek kişinin konuşma, gülme gibi durumlarda rahat hareket etmesine yardımcı olur. Diş çürüğünden dolayı ağzı kokusu olan kişinin çevresini rahatsız etmesi sıkıntılı durum oluşturur. Kısaca ağız sağlığı, diş sağlığı ile yakından ilgilidir.

Diş Çürümesi

Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların çoğunda diş çürüğüne rastlanmıştır. Diş çürümesine ağızdaki bakteriler sebep olur. Bakterilerin yanında diş çürümesine sebep olan diğer öğeler, diş aralarında kalan besin artıkları ile duyarlı bir diş yüzeyidir. Dişlerin çürümesine neden olan besinler özellikle karbonhidratlı veya şekerli yiyeceklerdir.

Diş çürümesinin önemli nedenlerinden birisi de sudaki flüor eksikliğidir. Flüor diş minesinin direncini arttırarak, çürümeyi önler. Bu nedenle sularda flüor eksikliği varsa sağlık kuruluşlarından gerekli yardım alınmalıdır. Flüor fazlalığı ise dişlerde sararmaya yol açar.

Dişlerimizin düzenli olarak fırçalanıp temizlenmemesi durumunda diş aralarında kalan besin artıkları bakteriler tarafından parçalanır. Parçalanan besinler, bakteriler ve salgılardan 'diş plağı' denilen birikintiler oluşur. Dişteki oyulma meydana gelir, sonra diş özüne ulaşır. Dişteki çürümenin diş özüne ulaşmasıyla diş ağrıları ortaya çıkar. Diş ağrısının olmadığı durumlar diş sağlığının yerinde olduğunu göstermez. Bakterilerin diş özüne ulaşmasından sonra burada iltihaplanma oluşur. Buna APSE denir. Çürük diş özüne ulaştıktan ve özellikle de apse oluştuktan sonra dişin tedavi edilme şansı artık azalmıştır.

Dişlerin çürümesi hem süt dişlerinde hem de kalıcı dişlerde meydana gelebilir.

Dişlerin çürüme nedenlerine bir bakalım;

• Büyüme ve gelişme dönemlerinde kalsiyum, fosfor ve flüor bakımından yetersiz besinlerin alınması, • Şekerli besinlerin fazla tüketilmesi, • Dişlerin fırçalanmaması • Yumuşak besinlerle beslenilmesi • Erken bebeklik dönemlerine yüksek ateş oluşması • Yanlış ve hatalı ilaç kullanılması diş çürümesine neden olan etmenlerdir.

                                                           (devam edecek..)