EZEL


AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI -2

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI -2


Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir.

Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır.

Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıklarının Neden Olduğu Hastalıklar

- Diş eti iltihaplanmalar

- Dolaşım sistemi bozuklukları

- Kalp hastalıkları

- Sinüzit

- Bademcik iltihabı

- Romatizma

- Kemik erimesi

- Diyabet

- Sindirim Problemleri

Ağız ve Diş Sağlığını Koruyabilmek İçin;

Öncelikle kişinin iyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için, “Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, günde en az bir kez diş ipi kullanılması, yeterli ve dengeli beslenmek; sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenilmesi gerekmektedir. En az 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmesi gerekir. İnsanların diş hekimi eğitimi almış, diploması olan diş hekimlerine hijyenik koşullarda muayene olmaları gerektiğini belirtmekte fayda var.

(devam edecek..)