EZEL


25 KASIM DÜNYA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ

25 KASIM DÜNYA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ


25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti'nde, diktatörlüğe karşı mücadele eden Clandestina Hareketi'nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin sistem tarafından katledildiği tarihtir. Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün yıl dönümüdür.

Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999'da, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar verildi.

1960 yılının 25 Kasım'ında, Dominik Cumhuriyetin' de bir uçurumun dibinde üç kadının cesedi bulunmaktadır. Bunlar Mirabel kardeşlerdir.

Ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu olduğunu anlatan bir haber çıkarırlar. Ama gerçek göründüğü gibi değildir...

Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için büyük bir kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika'daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo'ya meydan okudu. Bu sebeple diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedildiler ve en son olarak da 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledildiler. Sonrasında, bu katliam kayıtlara "araba kazası" olarak geçmiştir.

Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının Kelebek olmasından da yola çıkarak; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik'te gerekse dünya da "Kelebekler" adıyla efsaneleştirilerek anılmaya başlarlar. 1981 den bu zamana kadar dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeği anmaktadırlar.

Önce 1981'de Dominik'te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım , "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü" olarak kabul edilmektedir. Daha sonra 1985 yılında, Birleşmiş Milletler tarafından "25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele" günü ilan edilir.1981 den bu yana dünyanın dört bir tarafından kadınlar, efsane olan bu üç kelebeği anmaktadır.