Misafir


Dikkat Eksikliği Nedir? -2

Dikkat eksikliği; derecesine, yaşa ve hiperaktivite ile beraber olup olmadığına bağlı olarak aşağıdaki tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir.


Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat eksikliği; derecesine, yaşa ve hiperaktivite ile beraber olup olmadığına bağlı olarak aşağıdaki tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir.

İlaç Tedavisi: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar hazırlanan tedaviye göre değişmektedir.

Bazı ilaçlar belirtileri kısa dönemde, bazıları orta, bazıları ise uzun dönemli olarak kontrol altına almak için uygulanmaktadır.

Doktorun tedavi programına karar verebilmesi için hastayı bir kaç kez görmesi gerekebilir.

İlaçların bir kısmı 3 yaşından büyük çocuklar için uygun olurken bazı ilaçlar 6 yaşından büyük çocuklar için kullanılmaktadır.

Yapılan çalışmalarda bu ilaçların dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerini %80’e varan oranlarda azalttığı tespit edilmiştir.

Dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak ciddi bir yan etkiye sebebiyet vermemekle birlikte bazı çocuklarda uyku düzeninin bozulması, iştah ve kilo kaybı, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkiler görülebilmektedir.

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Tedavisi

Çocuklarda kullanılan ilaçlar yetişkinler içinde uygun olabilir. Buna ek olarak, uygun hastalara sakinleştirici ilaçlar verilebilir.

Yetişkinlerde dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçların çarpıntı, uykusuzluk, baş dönmesi ve göz kararması gibi bazı yan etkileri olabilmektedir.

Psikoterapi, yetişkinlere önerilen bir diğer tedavi seçeneği olabilir.

Dikkat Eksikliği ve Düzenli Egzersiz

Düzenli egzersiz sadece kilo vermenize ve kaslarınızın gelişmesine değil, aynı zamanda beynin de daha sağlıklı olmasında etkilidir.

Egzersiz sırasında “dopamin”in de dahil olduğu bir dizi kimyasallar salgılayan beyin bu sayede daha net düşünmenizi sağlar.

Dopamin seviyesi, dikkat eksikliği bozukluğu yaşayan kişilerde genel olarak az olduğu için tedavide kullanılan ilaçlarla dopaminin yükseltilmesi amaçlanır.

Kullandığınız ilaç miktarını düşürebilmek, en azından ilacı arttırmanıza gerek kalmaması için düzenli egzersiz yaparak dopaminin doğal yollarla artmasını sağlayabilirsiniz.

    (devam edecek..)