Misafir


Hayvan sevgisi insan sevgisi kadar önemlidir.

Hayvan sevgisi insan sevgisi kadar önemlidir. Hayvanı seven insandan korkma derler çünkü masum bir camlıyı sevmek insanın merhametini yumuşak kalbini gösterir.


Bir kez olsun bir sokak köpeğini sevmemiş, hayatında hiç kuşlara yemek vermemiş ya da bir sokak kedisi için kapısının önüne su bırakmamışsanız merhametinizin olduğunu söyleyebilirim. Pis, hastalıklı ve uzak durulması gereken canlılar oldukları düşünülen sokaktaki dostlarımız aslında sadece biraz sevgi görmeyi bekleyen, karınlarını doyurmak için uğraşan, kimi zaman ise sadece insanların varlığından rahatsız olduklarından dolayı gergin tavırlar sergileyebiliyorlar ve bir çok kişide, hayvanların bu tavırlarından korkuyorlar. Sokaktaki canları yok saymaya, hayatınızı yaşamaya devam edebilirsiniz ama onlar dışarıda ve yardıma muhtaç şekilde beklemekteler. 

Özellikle soğuk kış aylarında sokak hayvanları için yiyecek ihtiyacını karşılamak oldukça zordur. Herkes sokak hayvanlarının bir şekilde yiyecek bulduğunu zannetmektedir ya da böyle düşünerek içlerini rahatlatır lakin durumun bununla yakından uzaktan alakası yoktur. Kar yağdığı zamanlarda kuşların besin bulması neredeyse imkansızdır. Bununla beraber kedi ve köpekler için ise çöpler dışında fazla bir seçeneğini kalmıyor. Çoğu insan yemek atıklarını poşetlerle atar ve bu poşetlerin ağızları sımsıkı kapalıdır. Bu durumda sokak hayvanlarının yemek bulmasını beklemek zorlaşıyor. Yaz aylarında ise ısınan havalar nedeniyle sokaktaki canlıların su ihtiyacı artar. Kendimizden örnek verelim: Sıcak bir yaz gününde sokakta su bulabiliyor musunuz ? Tabi ki hayır, gidip satın almanız gerekiyor ama onların böyle bir şansı yok. Doğal olarak biz su vermediğimiz sürece sokaktaki dostlarımız susuz kalmaktadır.   

Sokaklardan toplanan canlıların barınaklara  yaşamasını destekliyoruz. Oysa durum bu kadar basit değildir. Hayvanların dar alanlarda bir arada yaşaması sonucu birbirlerine bulaştırdıkları hastalıklar nedeniyle ölüm riski yüksektir. Yeterli besin olmaması durumunda hayvanların ölme ihtimali yüksektir. Tek tek beslenme yapılmadığı için hayvanlar yemek yüzünden kavga edebilir ve güçsüz olanlar hayatta kalamayabilir. Bu nedenle hayvan barınaklarını sık sık ziyaret etmek, yeri geldiğinde gönüllü olmak ve yardımcı olmaya çalışmak, ilaç, besin, barınma ihtiyaçlarının ortaya çıkması durumunda yardımda bulunmak aslında her insanın yapması gerekenler arasında yer alıyor.