Misafir


Kredi Kartı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Alışverişlerde sıklıkla kullandığımız kredi kartları hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz hiç düşündünüz mü? Kredi kartı denildiğinde aklımıza genelde borçlarını ödeyemeyen ve bu konuda fazlasıyla zarara uğramış kişiler gelir.


Alışverişlerde sıklıkla kullandığımız kredi kartları hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz hiç düşündünüz mü? Kredi kartı denildiğinde aklımıza genelde borçlarını ödeyemeyen ve bu konuda fazlasıyla zarara uğramış kişiler gelir. Ülkemizde kredi kartından muzdarip kişi sayısı çok fazladır. Bunun sebebi ise kredi kartının ne olduğunu ve nasıl kullanılacağının bilinmemesidir.

Alışverişlerin internet üzerinden daha çok yapılmaya başlanması da kredi kartı kullanımının artışına sebep olmuştur. Hayatımızı her alanda kolaylaştıran bu kartların kullanımını, faydalarını ve zararlarını bildiğiniz sürece bütçenizi zarara uğratmazsınız.

Kredi kartı nedir, nasıl kullanılır ve nelere dikkat etmek gerekmektedir gelin birlikte bakalım.

Kredi Kartı Nedir?

Bankaların müşterileri için tasarlamış olduğu, pos makinesine sahip olan her yerde alışveriş için kullanabileceğiniz ve nakit avanslar çekebileceğiniz bir araçtır. Kullanıcıya göre belli bir limiti vardır. Bu limit kadar alışverişlerinizde ödeme aracı olarak kullanırsınız. Kredi kartı sahibi olabileceğiniz birçok banka ve finansal kuruluş vardır. Her banka da kendine ait farklı türlerde, farklı avantajlar sağlayan ama aynı amaca hizmet eden kart çeşitlerine sahiptir. Sizin bankalarda bulunan limitiniz kadar kart talep edebilir ve kullanımını gerçekleştirebilirsiniz. Doğru ve etkin yönetebildiğiniz sürece, size  kazançlar ve avantajlar sağlar.

Kredi Kartı Nasıl Kullanılır?

Kredi kartı kullanırken önceliğiniz, ihtiyacınızı belirlemeniz olsun. Kredi kartı kullanımına neden ihtiyaç duyuyorsunuz ve ödeyebileceğiniz rakam, kredi kartı için ne kadar olmalı bunun bilincinde olmalısınız. Bunları belirlemeden aldığınız kartlar sonucunda, ileride ihtiyacınız doğacak kredi ve kredi kartı taleplerinize olumsuz cevap alabilirsiniz. Böyle sıkıntılarla karşılaşmamak için ihtiyaçlarınızı ve ödemelerinizi doğru bir şekilde belirlemelisiniz.

Limit ayarlamasını ve talebini doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra elinize ulaşan kart ile alışverişe başlayabilirsiniz. Kredi kartları limitiniz kadar harcamanıza izin verir ve her ayın belirli döneminde ödeme yapmanızı gerektirir. Ödeme zamanı geldiğinde dönem kart borcunuzun tamamını ödemeniz, kullanımını doğru yaptığınız anlamına gelir.

Kartlarda bulunan şifreler ise paranızı güvenle taşıdığınızın göstergesidir. Yanınızda bulunduracağınız nakit paranın çalınma, kaybolma gibi riskleri kredi kartı için geçerli değildir. Çalındığında ya da kaybolduğunda hemen kullanımını iptal edersiniz ve böylelikle zarara uğramazsınız. Bu sebeple insanlar, nakit para yerine artık her yerde kullanılan kredi kartlarını daha çok tercih etmektedirler.

Kredi kartınızı internet üzerinde de kullanabilirsiniz. Online alışverişlerinizi kredi kartınız olmadan yapmanız işinizi zorlaştırır. İnsanlar yoğun iş tempoları, zamanın az olması ve kredi kartını kolay kullanımından dolayı internet alışverişlerini tercih etmektedir. İnternet alışverişlerinizde güvenliğiniz açısından önemli olan, ödeme sırasında sizin kişisel cep telefonunuza gelen şifre ile işlemlerinizi gerçekleştirmenizdir.

Kredi kartı kullanırken dikkat gerektiren nokta ödeme düzeninizdir. Borcunuzu kapatabileceğiniz kadar harcamanız ve ödeme günü geldiğinde borcunuzun tamamını ödemeniz gereklidir. Aksi takdirde kartınız her ay faiz uygulamasına düşer ve siz artı bakiyeler ödemek zorunda kalabilirsiniz. Eğer kartınızda taksitlendirmeli alışverişleriniz varsa bunların da aylık taksit miktarı kadarını ödersiniz.