EZEL


LİFLİ YİYECEKLER -1

Bugün lifli yiyecekler neler, türleri ve hangi besinlerde lif bulunur? Onlardan bahsedeceğiz. Besin lifleri suda çözünen ve suda çözünmeyen olarak ikiye ayrılır. Her iki lif türünün farklı rahatsızlıkların tedavisi ve belirtilerinin azaltılması için farklı yararları vardır.


Suda çözünür lif içeren yiyecekler, kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olurken suda çözünmeyen lif, kabızlığı gidermek, hemoroidi önlemek ve sindirim sistemi hastalıkları riskini en aza indirgemek için kullanılmaktadır.

Suda Çözünür Lif İçeren Yiyecekler

Suda çözünür lif, adından da anladığımız gibi bağırsaklarda çözülerek jel kıvamında bir maddeye dönüşür. Bu jel benzeri madde sindirim sisteminin çalışma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzatmaktadır.

Suda çözünür besin lifleri kandaki kolesterol düzeyinin korunmasına ve sindirimi yavaşlattığı için özellikle yemeklerden sonra olan kan şekeri dalgalanmalarının önlenmesine yardımcı olur.

Tam Tahıllar

Yulaf tahıllar arasında çözünür lif bakımından en zengin besindir. Kahvaltıda yiyeceğiniz yarım su bardağı yulaf ezmesi günlük lif ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır.

Yulafla birlikte taze meyve tüketmek lif oranını fazlalaştıracaktır. Yine aynı şekilde kahvaltılık gevrek olarak tüketilen arpa çözünür lif bakımından oldukça zengindir.

Meyve

Kuru erik, armut ve narenciye (portakal, greyfurt..) gibi meyveler yüksek oranda çözünür lif içerir. Bu kategorideki diğer meyveler arasında şeftali, elma, muz ve böğürtlen bulunmaktadır.

Baklagiller

Sarı veya yeşil mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller günlük besin lifi kaynağı olarak tüketilebilir. Yarım bardak pişmiş herhangi bir baklagiller yaklaşık 3 adet meyve kadar besin lifi içerir.

Sebzeler

Suda çözünen lif içeren sebze listesi çok geniş olmasa da brokoli, Brüksel lahanası, havuç gibi lifli sebzeler kalp ve sindirim sistemi için iyi sebzeler arasında yer gösterilmektedir.

Elma, Portakal, Kayısı, Muz, Böğürtlen, Kiraz, Greyfurt, Şeftali, Ananas, Armut, Erik, Çilek, Mandalina, Brokoli, Havuç, Mısır, Bezelye, Domates, Kabak, Patates..

                                  (devam edecek..)