EZEL


LİFLİ YİYECEKLER -2

Bugün de lifli yiyecekler neler ve hangi besinlerde lif bulunur? Onlardan bahsetmeye devam edeceğiz. Suda çözünmeyen lif, kabızlığı gidermek, hemoroidi önlemek ve sindirim sistemi hastalıkları riskini en aza indirgemek için kullanılmaktadır.


Suda Çözünmeyen Lifli Yiyecekler

Gıdalar yoluyla alınan ve suda çözünmeyen sindirilmeden hareket eder.

Bu besin lifi türü bağırsak hareketine yardımcı olarak kabızlığı önler ve kabızlığa bağlı diğer sorunların tedavisinde etkilidir. Beslenme uzmanları suda çözünmeyen lifli yiyecekleri tokluk hissini uzatması sebebiyle daha çok diyet yapanlara önermektedir.

Sebzeler

Suda çözünen lifin aksine pek çok çiğ sebze, başta şalgam, pancar, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası ve havuç olmak üzere önemli oranda suda çözünmeyen lif içermektedir.

Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, lahana, kereviz, domates, biber ve mısır da yüksek miktarda lif içerir. Yüksek oranda lif alabilmek için bu sebzeleri çiğ tüketilmeleri önerilmektedir.

Meyveler

Kabuklu, çekirdekli meyvelerin çoğu değişen oranlarda suda çözünmez besin lifi içerir.

Kabızlık sorunu olanlara lif bakımından oldukça zengin olan elma kabuğu önerilir. Kabızlığı hafifletmek için kiraz, üzüm, ananas, portakal, kavun, erik ve çilek yiyebilirsiniz.

Tahıllar

Buğday kepeği, çavdar ve kahverengi pirinç çözünmez lif besinler arasındadır. Bunlardan başka; Buğday kepeği, Yulaf kepeği, Kuru havuç, Gevrek ekmek, Buğday tohumu, Kepekli çavdar unu, Bezelye, Soya fasulyesi, Patlamış mısır, Fıstık, Kuru şeftali, Badem, Mercimek, Arpa unu, Müsli, Üzüm, Ceviz, Kepekli makarna, Soğan.

Besin Lifinin Önemi

Düzenli olarak çözünen ve çözünmeyen besin lifi tüketenlerin tüketmeyenlere oranla kalp ve damar hastalıklarına yakalanma, şeker hastalığı, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riski oldukça azalmaktadır.

Lifli gıdalarla beslenenlerin yaşam kalitesi artar. Lif sadece sindirime, kolesterol ve şeker düzeylerinin korunmasına değil organlarda oluşan iltihapların azalmasına ve potansiyel olarak kanser yapabilecek maddelerin vücuttan atılmasında etkilidir. 

Fazla Lif Tüketmenin Olası Yan Etkileri

Çok fazla lif yemek demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebilir. Kısa zamanda yüksek miktarda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına yol açar.

                                                               Sağlıklı Günler..