CEMAL ER


“Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz”

Mezbualar kurmak ve işletmek, zabıta hizmetlerini yürütmek, yangın söndürme örgütleri oluşturmak ve benzerleridir.


Mezbualar kurmak ve işletmek, zabıta hizmetlerini yürütmek, yangın söndürme örgütleri oluşturmak ve benzerleridir.

Anakent belediyeleri görevlerini sınırları içindeki ilçe belediyeleri arasında dengeli biri birimde yerine getirmek zorundadır.

Anakent Belediyesinin Organları

Anakent belediyesinin organları, ilçe yada ülkenin diğer yerlerindeki il belediyelerindeki gibidir. Buradaki tek farklılık encümenin oluşumunda görülmektedir.

Anakent Belediye Meclisi

Bu meclis anakent belediye başkanı ilçe belediye başkanları ve ilçe belediyelerinin meclis üyeleri sayısının bir / 51 tarafından oluşturulmuştur. Anakent meclisi 5 yıl için oluşturulur. Üyeler, ilçe belediyesindeki meclis üyeliği kimliğini de korurlar. Halk tarafından doğrudan doğruya ilçelerinde seçilen meclis üyeleri belli oranlarda anakent meclisine gelirler yani anakent belediyesinin meclis üyeleri doğrudan anakent meclisi için seçilmezler. Öncelikle ilçe belediyeleri seçilirler. Bu seçimi kazananların içinde belli bir oranda da anakent meclisine üye olarak gönderilir.

Anakent Belediye Encümeni

Anakent belediye encümeni anakent belediyesi başkanlığında toplanır. Encümeni oluşturan üyeler ilçelerdeki yapıdan farklı bir özellik gösterir. Anakent genel sekreteri, imar, hukuk, fen, yazı işleri, hesap, personel gibi hizmet birimlerinin başkanlarından oluşur.

Buradaki yapılanmada görülen fark, ilçelerde yada ülkenin diğer illerindeki belediyelerde encümen gerek buradaki gibi birim sorumluluklarından (Anakentlerde daire başkanı, diğerlerinde müdür) ve gerekse de meclis üyelerinden oluşurken, anakentlerde yalnızca daire başkanlarından oluşmasıdır. 

Encümenin içinde halk tarafından seçilmiş hiç kimsenin olmaması ve tüm üyelerinin memur durumunda olmaları da merkezi hükümetin denetimi elinden kaçırmama isteğinin bir göstergesi, ayrıca da yerelliğin önünde duran engellerden biridir. .. > (devam edecek)