CEMAL ER


“Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz”

Bunun için ayrıca mülki amirliğe de haber verilmesi gerekir. Bu gizli oturumlara halk katılmazken mülki amirlik katılabilir.


Alınan kararların özetleri Valiliğe yada Kaymakamlığa bildirilir. Ayrıca alınan kararların vatandaşlara duyurulması için de belediyenin kapısına asılması gerekmektedir. Bu son uygulama, yasalarda olmasın karşın kılgıda uygulanmamaktadır.

Belediye Meclisinin Kararları

Belediye meclisleri yürütme ve danışma niteliğinde olmak üzere iki türden kararlar alabilir. Bunlardan yürütme ile ilgili olanlar, daha önceden yapılan bir uygulamanın değiştirilmesi ile ilgili olan ve iptal gereken kararlar, onaylanması gereken kararlar ve kesin kararlar olarak sıralanır. Danışma niteliğindeki kararlar ise, mülki amirliğe herhangi bir konuda görüş istemesi durumunda meclisin konu hakkındaki görüşünü bildirmesi için karar almasını içerir.

Belediye Meclisinin Fesh Edilmesi

Belediye meclisinin feshedilebilmesi için üç tür neden sıralanmıştır. Bunlar; yasanın belirlediği olağan ve olağanüstü toplantılar dışında toplanmak, yasanın belirlediği yerler dışında toplanmak, yasaların verdiği görevleri zamanında yapmamak.

Bunun dışında önceleri olmakla birlikte sonradan yasalarda yapılan değişiklikle yürürlükten kaldırılan ve içeriği “siyasal konuları görüşmek yada siyasal içerikli dileklerde bulunmak” olan bir madde daha bulunmaktaydı.

Yukarıda adı geçen maddelerin özellikle son maddesi ile ilgili olarak çeşitli tartışmalar yapılmıştır. Siyasi yapılanmalar olan partilerden gelen meclis üyelerinin nasıl olup da siyasi konuları görüşemeyecekleri konusu açık değildir. Ayrıca hangi konunun siyasi düşünce olup, hangisinin olmadığı  da tartışmalıdır. Bu madde ile ilgili olarak 1951 yılında Malatya belediye meclisi dağıtılmıştır. Nitekim, 1976 yılında Bask ulusundan beş kişinin idam edilmesi üzerine Diyarbakır belediye meclisi olayı kınama telgrafı çekmesi ve bunun da meclisin dağıtılması istemiyle Danıştay’a götürülmesi üzerine, Danıştay konunun meclisin dağıtılmasını gerektirecek bir olay olmadığı kararını vermiştir.

Belediye Encümeni

Belediye encümeni, hem karar, hem de danışma organı olarak görev yapmaktadır.

Oluşumu

Belediye encümeninin iki türden üyesi vardır. Bunlardan biri seçimle gelenler, diğeri de doğal üyelerdir. Seçimle gelenler, meclis üyeleri içinden bir yıllığına seçilenlerden oluşur. Meclis üyeleri kendi içlerinden bir yıl için encümene üye verirler. Bu üyelerin sayısı hiçbir zaman ikiden az olmaz. Sayı aynı zamanda doğal üyelerin yarısını geçemez. Bir encümen üyesinin, meclis üyeliğini herhangi bir nedenle yitirmesi durumunda, bu encümen üyeliğini de yitirmesi anlamına gelmektedir.

Encümeni oluşturan üyelerin çoğunluğu doğal üye denilen biçimde gelenlerden oluşur. Bunlar belediyede görevli kamu çalışanları, yani memurlardır. Bunun için de yazı işleri, hesap işleri, sağlık, veteriner, fen işleri, teftiş, personel ve hukuk müdürleri bulunmaktadır.. (devam edecek)