CEMAL ER


“Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz”

Fatsa’nın Düşünsel Temelleri ve Seçimler


Fatsa’nın Düşünsel Temelleri ve Seçimler

Fatsa’da bu tarihe kadar genellikle CHP seçimleri kazanmaktadır. İlçede sol eğilim genellik göstermektedir. Bu dönemde ülkedeki yaşanmakta olan genel adı ve sınırları belli olmayan “iç savaş”ın etkisi, bu ilçede de sürmektedir. Tarıma (Fındık üretimine) dayalı bir ekonomisi olan çevre köylerde ve ilçede geçim zordur. İlçe yaşayanlarının en önemli sorunlarının başında tarımdan yeteri kadar kazanç sağlayamama ve bununla birlikte yoğun biçimde uygulanan tefecilik, diğeri de ülkedeki genel siyasi çıkmazların (karaborsa, yokluk, kuyruk v.b.) buradaki uzantıları gelmektedir.

Belediye başkanlığı seçimlerine her parti katılır. Ancak bunların dışında yine ülkemizde pek de alışkın olunmayan bir biçimde bağımsız bir aday daha katılır. Bu aday, adı ve uygulamaları sonradan bir yönetim ve yaşam biçimini ifade eder duruma dönüşecek olan Fikri Sönmez’dir.

Fikri Sönmez’i aday olarak ortaya çıkaran Devrimci Yol Hareketi, o güne dek devrimci güçlerin pekde onaylamadığı bir tarz geliştirmektedir. O güne dek devrimci örgütlenmeler, seçimlere girmenin yararlı olmadığı biçiminde düşünmelerine karşılık; bu hareket, ülke genelinde ve ilçede yerel yönetim seçimine girmeyi ve kazanmayı yaşama geçirmek istemektedir. Buradaki amaç, sol bir hareket olarak gelecekte yapılmak istenenlerin, oluşturulmak istenen ülke biçimini bu günden insanlara gösterilmesi, olumlu ve olumsuzluklarından yaşanarak dersler çıkarılması ve ülkede artan siyasi baskı ve kıyımlara karşı yeni bir konum elde etmek düşüncesidir. Devrimci Yol Hareketi, bu dönemde genel seçimleri boykot, yerel seçimlere ise katılım kararındadır. Bunun dışında Devrimci Yol Hareketi genelde merkezi kararların dışına çıkabildiği ve merkezi kesin egemenliğinin onaylanmadığı bir hareket olarak da yerel davranabilmekte ve yerel karar alabilmektedir.

Dönemin ülkemizdeki en büyük devrimci hareketi olan Devrimci Yol, ilçede etkin bir güç durumundadır. Hareket, önce var olan siyasi partilerin dışında kendilerinin de seçimlere katılmaları gerektiğine karar verir. Ve ilçede öncelikle kendi aralarında başkan adayının kim olabileceği tartışmaları yapılır. Sonuçta gerek hareket, gerekse de ilçe halkı Fikri Sönmez’in belediye başkanlığını onaylar ve Sönmez, başkan adayı olarak seçimlere girer.

Burada daha seçimler olmadan devrimci bir hareketin önerdiği bir başkan adayı ile halkın kendi başkan profillerinin benzeşmesinde birçok etken vardır.

Bunların dışında yörede Devrimci Yol Hareketine duyulan güven gelmektedir. Hareketin gerek o güne kadarki uygulamaları ve gerekse de ilçede her geçen gün artan oranda varlığını hissettiren tefecilik ve karaborsacılık uygulamalarının tek çözümünün olacağı düşüncesi, Devrimci Yol’a ve adayına olan güveni pekiştirmektedir… > Devamı gelecek yazımda..