Misafir


Unutkanlık -1

Unutkanlık; beyin hücrelerinin azalması ve yaşlanmasına bağlı kalarak, genç yaşta da kişinin bunama gibi rahatsızlıkları geçirmiş olmasından kaynaklanabilir.


Unutkanlığın günlük hayatta en büyük sebebi strestir. Depresyon ve beslenme yetersizliği de ve buna bağlı olarak tiroit bezinin az çalışması ve B12 vitaminin eksikliği de unutkanlığa sebep olur. Kafa travmaları ve beyin tümörleri de unutkanlığa neden olur. Unutkanlığın en ileri çağı sürekli olması ve zaman geçtikçe ilerlemesidir. Bu durum beyinde kalıcı hasarlara sebep olabilir.

Her unutkanlık ağır bir hastalıktan kaynaklanmayabilir. Depresyon, stres, tiroit bezinin az çalışması, B12 vitamini eksikliği başlıca nedenleridir. Unutkanlığı olan kişiler öncelikle stresten kaçmalı ve B12 vitamini içeren besinleri bol bol tüketmeliyiz. Güçlü bir hafıza için vitaminleri ve şekerleri yeterli miktarda almamız gerekir. Yağ hafızayı yerinde tutar. Az yağlı besinler tüketmek ve vejeteryanlıkta unutkanlığa neden olabilir. Kırmızı et ve balık tüketmek hafıza için çok iyi gıdalardır. Yağda eriyen vitaminler ve E vitamini de hafıza için önemli faktör oynar.

Bazen vücutta çıkan uçuklar ileri seviyedeyse beyinde iltihaplanma yapabilir. Bu durum yaş ilerledikçe unutkanlığa sebep olur. Uçuk gibi durumlarda, kesinlikle bu yarayı iltihaplanmasını önleyecek ilaçlar kullanılmalıdır.

Yaş ilerledikçe unutkanlığın artması kişiye bağlıdır. Genç yaşta da unutkanlık görülebilir. Fakat yaş ilerledikçe unutkanlık daha çok görülmektedir. Bunun nedeni beynin hücrelerinin kendini yenileyemiyor olmasıdır. Her unutkanlık hastalık olmaz. Bazen ani hareketler uyku hali gibi nedenlerden de unutkanlık görülebilmektedir.

Unutmayın!

 Eğer hiç bir şey unutmasaydık, yeni bir şey öğrenemezdik. Unutkanlık beynin bir korunma refleksidir. Sürekli unutkan olduğunuzu düşünerek beyni zorlayarak, hastalığın daha çok ilerlemesine sebebiyet verir. Beyni sürekli baskı altında bırakmadan hafıza teknikleri, unutkanlığa iyi gelen yiyecekler ile unutkanlık için bir çözüm bulabilirsiniz.

                                                                       (devam edecek..)